Logo_Duurzaamheid_new
gras_huis

Bij Luijtgaarden hebben we duurzaamheid hoog in het vaandel. Gisteren, vandaag en morgen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is bij Luijtgaarden een geïntegreerd begrip. Het milieu- en het maatschappelijk belang worden onderkend en onderschreven. De term “duurzaam” geeft aan dat in de behoeften van de huidige generatie wordt voorzien zonder dat de mogelijkheden daartoe voor de volgende generatie in gevaar gebracht wordt. Het betekent ook dat Luijtgaarden zich sterk maakt voor het behoud van het Nederlandse authentieke daklandschap. 

Luijtgaarden is al 100 jaar met duurzaamheid bezig. Pannen die bij renovatie van de daken worden gehaald worden vaak weggegooid. Wij vinden dit niet nodig. Een groot gedeelte van deze pannen kan weer hergebruikt worden, bijvoorbeeld bij restauratie- of rustieke bouwprojecten. Het gedeelte van de pannen dat niet aan onze strenge kwaliteitseisen voldoet kan op een andere manier verwerkt worden. Bijvoorbeeld als vulling voor schanskorven of de pannen worden vermalen tot gravel. Maar dit is nog niet alles. Op dit moment onderzoeken wij of de ‘afval’ pannen een bewerking kunnen ondergaan waardoor er een nieuwe grondstof voor toepassing in de bouw ontstaat. Denk aan een (gekleurd) (stuc)middel voor afwerking van wanden.

Daarnaast zijn wij bezig met een onderzoek naar toepassingen van zonne-energie. Hierbij gaat het niet alleen om panelen maar om complete systemen. Hierbij vinden wij het esthetische aspect zeer belangrijk.

Verder houden wij ons niet alleen bezig met dakbedekkingsmaterialen. Zo onderzoeken wij ook de praktische toepasbaarheid van bijvoorbeeld strobouw in woningen en bedrijfspanden. 

Overigens zijn we ook op niet-productgebonden fronten actief met milieuzorg. Te denken valt hierbij aan ons gescheiden afvalsysteem waarbij het voorkomen van afval voorop staat, het digitaal werken om onnodig papiergebruik te voorkomen en ons mobilitietsproject. Onderdeel van dit project is bijvoorbeeld dat onze bedrijfswagens niet automatisch vervangen worden door andere auto’s. Er wordt gekeken naar welk vervangend vervoermiddel passend is. Dat kan een hybride of electrische auto zijn maar bijvoorbeeld ook een electrische scooter of een ander electrisch vervoermiddel.  

 

duurzaamheid_01

Duurzaamheid

Meer dan 100 jaar duurzaamheid bij Luijtgaarden.

Meer informatie

duurzaamheid_02

Duurzaamheid

Bekijk het unieke inruilsysteem

Ons inruilsysteem

duurzaamheid_03

Innovatie

Duurzame ontwikkelingen bij Luijtgaarden.

Meer informatie